Wie betaalt de kosten van een VOG?

Op deze uitlegpagina komen de volgende vragen aan bod:

• Je komt te weten wie de kosten van jouw VOG betaald.
Uitleg over een Justis Verklaring Omtrent Gedrag
• Hoe vraag je een VOG aan?
 Zelf VOG aanvragen, kan dat?
 Kosten VOG
• De kosten van een VOG aanvragen
 Wanneer krijg je geen VOG
• Kun je een VOG met spoed aanvragen?
• VOG aanvragen gemeente

Wie betaalt de kosten van een VOG?

In sommige gevallen wil je werkgever dat je een VOG inlevert. Nu wil je vast weten wat een Verklaring Omtrent Gedrag eigenlijk is en wat het kost om dat aan te vragen? Hoe vraag je dit VOG nou aan? En wie betaalt de kosten van een VOG? We geven je alle antwoorden, zodat je precies weet wat een VOG is en hoe je hem aanvraagt. Want wie betaalt de kosten van een VOG? Belangrijk om te weten!

Uitleg over een Justis Verklaring Omtrent Gedrag

Maar wat is een VOG nou precies? Een Justis Verklaring Omtrent Gedrag is een papieren bewijs voor goed gedrag, afgegeven door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit document geeft aan dat jouw justitieel verleden geen belemmering is voor je werk.
Na een uitgebreid onderzoek wordt bepaald of je wel of geen VOG krijgt. Alleen de dienst Justis mag deze screening doen. Er wordt onderzoek gedaan volgens een aantal profielen. Meer informatie over deze screeningsprofielen die de Dienst Justis hanteert en ook hoe ver er wordt teruggekeken in jouw justitieel verleden, kun je terugvinden op het Internet. Maar wie betaalt de kosten van een VOG? Dit behandelen we bij het hoofdstuk: de kosten voor het aanvragen van een VOG.

VOG aanvragen: hoe doe je dat?

Je kan een VOG aanvragen op verschillende manieren:
• Je kan natuurlijk gewoon een aanvraagformulier van de site van de Dienst Justis halen en invullen. Ga naar de afdeling Burgerzaken in de gemeente waar je woont (wel even een afspraak maken) met dit ingevulde formulier en een geldige legitimatie. De gemeenteambtenaar kijkt jouw formulier na en stuurt deze daarna op naar de Dienst Justis. Wie betaalt de kosten van een VOG bij deze optie? Dat lees je later.
• Online kun je ook een VOG aanvragen. Je kan hiervoor de site www.digitaalvog.nl gebruiken. Zie hiervoor: Aanvraagformulier VOG. Na de aanvraag krijg je van de Dienst Justis een mailtje met een linkje. Klik op dit linkje en je bevestigt zo je aanvraag. Ook hierbij rijst de vraag: wie betaalt de kosten van een VOG? In de volgende alinea lees je meer.

Nadat er een aanvraag is gedaan bij de Dienst Justis, duurt het onderzoek nog ongeveer 2 maanden. Als de VOG wordt toegekend, krijg je deze gewoon per post thuisgestuurd. Dus de VOG wordt niet naar je werkgever gestuurd: je levert dit zelf bij je werkgever in!

De kosten van een VOG aanvragen

Maar wie betaalt de kosten van een VOG?
• De aanvraag van een VOG kost altijd geld. De enige uitzondering hierop is een VOG voor vrijwilligers, dit is gratis.
• Een VOG aanvragen via de gemeente kost je 33,85 euro, die je aan de Dienst Justis betaalt. Daarnaast betaal je ook nog eens de kosten voor de tijd die de gemeenteambtenaar kwijt is aan de verwerking van jouw aanvraag. Nog eens 41,35 euro.
• Vraag je online een VOG aan rechtstreeks bij de Dienst Justis, dan betaal je dus alleen de kosten van 33,85 euro.

Dus een korte samenvatting: wie betaalt de kosten van een VOG? Wie betaalt de kosten van een VOG: nou gewoon jijzelf, tenzij je een vrijwilliger bent.