VOG aanvragen ZZP

VOG aanvragen ZZP

Verklaring Omtrent Gedrag ZZP aanvragen

De volgende vragen komen aan bod op deze uitlegpagina:

• vog aanvragen als zzp’er
vog aanvragen zzp er zorg
vog aanvragen voor zzp er
• Hoe vraag ik als ZZP er een VOG aan?
• Kan ik voor mijzelf een VOG aanvragen?
Kosten VOG
• Hoe vraag ik een VOG?
Wanneer krijg je geen VOG
• Hoe lang duurt VOG via Justis? (Justis verklaring omtrent gedrag)
• Kun je een VOG met spoed aanvragen?

 

Wanneer een Verklaring Omtrent Gedrag door een ZZP’er moet worden aangevraagd

Regelmatig wordt van u als Zefstandige Zonder Personeel een Verklaring Omtrent Goed Gedrag (VOG) verlangd voordat u aan een opdracht u kunt beginnen. Soms zelfs van meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd. Ook hebt u deze nodig wanneer u zich wilt inschrijven bij een bepaalde beroepsgroep.
Als ZZP’er vraagt u de VOG NP (natuurlijke personen) aan. Deze kunt u ofwel online aanvragen of bij het gemeentehuis van uw woonplaats.

 

Waarom vragen opdrachtgevers u om een VOG?

Een opdrachtgever zal er zeker van willen zijn dat u de juiste persoon voor de opdracht bent. En dan gaat het hierbij niet alleen om de capaciteiten. Nee, het is ook belangrijk dat er in uw verleden geen strafbare feiten zijn gepleegd die de werkzaamheden in de weg kunnen staan. Zo kunt u zich wel voorstellen dat een opdrachtgever geen financiële dienstverlener zal inhuren die in het verleden is veroordeeld voor fraudezaken.

 

Hoe vraagt u een Verklaring Omtrent Gedrag aan?

U kunt de VOG NP (natuurlijke personen) aanvragen bij het gemeentehuis van uw woonplaats. U dient zich dan aan de balie te identificeren en € 41,35 leges te voldoen. De gemeente stuurt uw aanvraag vervolgens naar de onderzoeksautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid: dienst Justis.

Een ZZP’er moet regelmatig een VOG aanvragen en u als drukke zelfstandige ondernemer heeft niet de tijd om iedere keer naar de gemeente te gaan. Dan komt de mogelijkheid om de VOG online aan te vragen goed van pas. Op deze wijze kunt u op een website die dit faciliteert het aanvraagformulier invullen en indienen. Op het moment van indienen, wordt een vergoeding voor de diensten gevraagd. De medewerkers van het bedrijf achter de website controleren uw aanvraag alvorens deze naar Dienst Justis te sturen. Er wordt o.a. een controle gedaan of u het juiste screeningsprofiel hebt ingevuld. Vervolgens sturen zij uw aanvraagformulier door naar Dienst Justis. U zult dan van Dienst Justis een e-mail ontvangen met een aanvraagcode. Deze code hebt u nodig om de aanvraag goed te keuren. Op dit moment dient u zich te identificeren, dit gebeurt door middel van uw DigiD-account. Verder moeten op dat moment de leges worden voldaan, die € 33,85 bedragen.

 

De screening

Dienst Justis zal nu het onderzoek starten aan de hand van het ingevulde formulier en het gekozen screeningsprofiel. Het Justitieel Documentatiesysteem (JDS) wordt door hen geraadpleegd en vervolgens, indien men dit nodig acht, het European Criminal Record Information System (ECRIS). In dit laatstgenoemde systeem staan gegevens over strafbare feiten die in de EU-landen zijn gepleegd.

 

Na afronding van het onderzoek

Als er niets wordt gevonden, kunt u snel – meestal binnen twee weken na de aanvraag – de VOG in uw post verwachten. Let wel: u ontvangt deze in hard copy, de verklaring wordt niet digitaal verstrekt. Ook moet u er rekening mee houden dat u deze maar één keer ontvangt. Geef dit origineel dus slechts ter inzage aan uw opdrachtgever en vraag deze terug. Overigens is de VOG 6 maanden geldig. U kunt deze dus, mits het screeningsprofiel hetzelfde is, meerdere malen gebruiken.