VOG aanvragen Utrecht

VOG aanvragen in Utrecht

Verklaring omtrent het gedrag aanvragen (VOG) als bewoner van gemeente Utrecht

Op deze uitlegpagina komen de volgende vragen aan bod:

vog aanvragen zzp er.
• Kun je zelf een VOG aanvragen?
• Wat kost een VOG Utrecht?
• Kan ik online vog aanvragen?
• Waar vind ik mijn VOG terug?
• Kan ik voor mijzelf een VOG aanvragen?
Kosten VOG
• Hoe vraag ik een VOG aan?
Wanneer krijg je geen VOG
• Hoe lang duurt VOG via Justis? (Justis verklaring omtrent gedrag)
• Kun je een VOG met spoed aanvragen?

 

VOG aanvragen in Utrecht en omgeving

Het aantal aanvragen voor de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) stijgt de laatste jaren enorm, ook in Utrecht. Werden er in 2014 nog meer dan 700.000 aanvragen gedaan, in 2018 waren dit er al 1,2 miljoen.

Waarom een VOG aanvragen?

Wat is de verklaring voor deze stijging? Als bedrijf wordt integriteit steeds belangrijker. Gaat er iets mis bij een bedrijf, dan gaat dat slechte nieuws snel rond. En met de sociale media van tegenwoordig kun je dat snel eigenlijk wel vertalen naar supersnel. Dus ben je als bedrijf of organisatie in Utrecht extra voorzichtig met het aannemen van nieuw personeel en daar komt het aanvragen van een VOG goed van pas. Een VOG geeft uiteraard geen garantie dat er alsnog niet iets mis kan gaan, maar in ieder geval weet je door deze screening zeker dat je niet iemand binnenhaalt die iets op zijn kerfstok heeft.

Hoe gaat het aanvragen van een VOG in zijn werk?

Voor het aanvragen van een VOG in Utrecht gaat de betrokkene (de toekomstige werknemer) naar de gemeente van Utrecht, of, indien hij in een andere gemeente woont, naar de gemeente van zijn eigen woonplaats. Betrokkene moet dan het volgende meenemen:
• Een formulier dat gedeeltelijk al door de toekomstige werkgever is ingevuld.
• Een identiteitsbewijs.
Bij de balie van de gemeente moeten er dan leges worden betaald, deze bedragen € 41,35.

Online VOG aanvragen

Het aanvragen van een VOG kan ook online, er zijn namelijk websites die dit faciliteren. Voor werkgevers is dit een handige optie. De werkgever kan dan namelijk gewoon aan zijn PC de aanvraag voor één of meerdere werknemers aanvragen. Hij vult dan online het aanvraagformulier VOG in en dient het in bij de faciliterende website. Deze controleert het formulier en kijkt o.a. of het juiste screeningsprofiel is gekozen. Vervolgens zet deze het door naar Dienst Justis. Voor deze diensten wordt een vergoeding gevraagd, die op de website vermeld staat.
De volgende stap is dat Dienst Justis een e-mail met aanvraagcode stuurt naar de betrokkene. Die moet dan met de aanvraagcode de aanvraag bevestigen en zijn identiteit bevestigen. Op dat moment moeten aan Dienst Justis leges worden betaald, deze zijn € 33,85.

Het onderzoek

Nadat bovengenoemde stappen zijn gedaan, kan Dienst Justis het onderzoek starten. Dit houdt in dat er nagegaan wordt of betrokkene strafbare feiten heeft gepleegd. Is dat zo, dan wordt gekeken of deze strafbare (VOG strafblad) feiten het uitvoeren van de functie belemmeren. Het is bijvoorbeeld zo dat een snelheidsovertreding het afgeven van een VOG voor een taxichauffeur in de weg zou kunnen staan, maar bij een onderwijzer of in de kinderopvang kan dit minder een rol in spelen. De VOG wordt over het algemeen vrij snel afgegeven, namelijk binnen twee weken. Deze wordt per post naar de betrokkene gestuurd, dus niet naar de werkgever. Voor de ontvanger is belangrijk om te weten dat deze slechts eenmaal wordt verstrekt en alleen op papier, dus niet digitaal. Aangezien het een persoonlijk document is, betekent dat, dat de werkgever wel het origineel mag zien (in feite moet zien), maar alleen een kopie in zijn dossier kan bewaren. Het origineel blijft bij betrokkene.

Goed instrument

Het aanvragen van een VOG is eenvoudig, vooral wanneer dit online wordt gedaan, en het is een goed instrument voor een werkgever (ook wel door veel bedrijven ‘VOG aanvragen werkgever‘ genoemd’) om toekomstige werknemers te screenen. Het is dan ook aan te raden om hier gebruik van te maken.