VOG aanvragen Almere

VOG aanvragen in gemeente Almere

Verklaring omtrent het gedrag aanvragen (VOG) als bewoner van gemeente Almere

Op deze uitlegpagina komen de volgende vragen aan bod:

vog aanvragen zzp er.
• Kun je zelf een VOG aanvragen?
• Wat kost een VOG Almere?
• Kan ik online vog aanvragen?
• Waar vind ik mijn VOG terug?
• Kan ik voor mijzelf een VOG aanvragen?
Kosten VOG
• Hoe vraag ik een VOG aan?
Wanneer krijg je geen VOG
• Hoe lang duurt VOG via Justis? (Justis verklaring omtrent gedrag)
• Kun je een VOG met spoed aanvragen?

 

VOG aanvragen in Almere en omgeving

Regelmatig zijn in de persberichten te horen over misstanden binnen bedrijven of organisaties. Er is bijvoorbeeld gevoelige informatie uitgelekt of werknemers hebben een misstap begaan. Als bedrijf in Almere met een goede naam hoop je natuurlijk dat jouw onderneming nooit op een dergelijke manier in het licht komt. Een slechte naam raak je niet zomaar kwijt, want in de praktijk blijkt dat negatieve berichten over een bedrijf veel vaker rondgaan en langer blijven hangen dan positief nieuws. Daarom ben je zorgvuldig met de aanname van nieuw personeel. Maar ook al heb je enige mensenkennis en zit je met je gevoel meestal wel goed, toch kan het soms misgaan. Daarom vragen steeds meer bedrijven hun toekomstige medewerkers om het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag?

De VOG is een document dat verklaart dat betrokkene geen strafbare feiten heeft gepleegd, althans geen strafbare feiten die de uitvoering van de functie waarvoor betrokkene wordt beoogd aangesteld te worden, kunnen belemmeren. In de volksmond ook wel ‘VOG strafblad‘ genoemd. Zo weet je als werkgever in ieder geval dat het wat dat betreft wel goed zit met de nieuwe medewerker. De instantie die deze verklaring opstelt, is Dienst Justis. Dit is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De verklaring volgt na een onderzoek dat bestaat uit allereerst raadpleging van het Justitieel Documentatiesysteem (JDS) en vervolgens, indien nodig, het European Criminal Record Information System (ECRIS). Dit laatste systeem bevat alle gegevens van strafbare feiten gepleegd in de EU-landen.

Hoe moet de VOG aangevraagd worden?

De betrokkene kan dit bij het gemeentehuis (men zoekt ook wel op deze manier op internet: ‘VOG aanvragen gemeente‘) doen in de gemeente waar hij of zij woont. Een andere, handige, mogelijkheid is online. Het voordeel hiervan is dat je dit gemakkelijk thuis aan de computer kan doen en niet hoeft te wachten aan het loket bij de gemeente. Bovendien krijg je bij een online aanvraag meestal ook de VOG sneller binnen.
Wordt de aanvraag gedaan i.v.m. een aanstelling bij een bedrijf of organisatie, dan dient de werkgever ook een gedeelte van het formulier in te vullen en het screeningsprofiel te bepalen. Wanneer een bedrijf wat vaker Verklaringen Omtrent Gedrag aanvraagt, is de online optie handig. Zo kan de aanvraag voor meerdere nieuwe werknemers tegelijk eenvoudig worden afgehandeld en hoeven de betrokkenen niet allemaal zelf naar het gemeentehuis te gaan. Daarbij kan een dienstverlenende website ook helpen bij het bepalen van het screeningsprofiel, wanneer dit onduidelijk mocht zijn. Deze dienstverlenende website zal een vergoeding voor diensten rekenen, deze is exclusief de kosten van Dienst Justis.

Is een VOG verplicht?

Of een VOG verplicht is, is afhankelijk van de functie of het beroep waarin betrokkene gaat fungeren. Zo zijn een onderwijzer en een taxichauffeur verplicht om een VOG aan te vragen vóór het uitvoeren van de functie. Dit geldt ook voor gastouders. Voor andere functies is het niet verplicht, maar wordt het wel geadviseerd. Hierbij kun je denken aan functies waarin met geld en goederen wordt omgegaan en functies met macht waar machtsmisbruik zou kunnen voorkomen. Het raadplegen van een website voor digitaal VOG aanvragen is altijd handig, omdat je bij twijfel of het verplicht is, of niet verplicht maar aangeraden, altijd om advies kunt vragen.