VOG aanvragen werkgever

VOG: verplicht of niet?

Bij het in dienst nemen van nieuwe medewerkers kan het prettig zijn om te weten of zij in aanmerking zouden komen voor een VOG. Misschien vraag je je zelfs af: “Kan ik een VOG verplichten voor mijn medewerkers?

 

VOG aanvragen

Het is voor te stellen dat je als werkgever graag een verklaring van goed gedrag (VOG) zou willen zien van je nieuwe werknemers. Dit kan je namelijk meer vertrouwen geven in de handelingswijze, de integriteit of het verleden van de persoon die je zou willen aannemen. Zeker als je mensen aan wilt nemen voor het vervullen van een belangrijke functie, waarin je te maken hebt met kwetsbare personen of gevoelige persoonsgegevens is het als werkgever prettig te weten dat er geen bezwaren liggen tegen de persoon die je aan wilt nemen. Hierbij mag je als werkgever vragen om een verklaring omtrent gedrag. Ook wanneer het gaat om een functie in het werken met geld of kwetsbare goederen, kun je van je nieuwe medewerkers vragen dat ze een verklaring omtrent gedrag aanvragen.

VOG verplicht?

Juridisch gezien is het aanvragen van een VOG voor sommige beroepen verplicht. Hierbij kun je denken aan gastouders, taxichauffeurs en bijvoorbeeld leerkrachten. Juist omdat zij met kwetsbare groepen in contact (kunnen) komen is het van belang dat zij in het bezit zijn van een VOG. Voor welke beroepen het allemaal precies verplicht is, is er regelgeving over geschreven door de overheid. Je kunt je dan dus als werkgever afvragen of je nieuwe werknemer(s) in deze categorieën vallen.

Aanvraag doorzetten

Wanneer je als werkgever van je werknemer(s) een VOG verwacht (of waar mogelijk verplicht) kun je deze aanvraag voor je werknemer(s) (digitaal) opstarten. Dit kan zowel schriftelijk als digitaal. De nieuwe werknemer vult het aanvraagformulier VOG dan in en stuurt deze op. Meestal ontvangt de werknemer dan binnen 1 tot 4 weken bericht van Justis. Deze organisatie beoordeelt de aanvragen voor de verklaringen van goed gedrag. Soms wordt het ook wel een s ‘Bewijs van goed gedrag’ genoemt‘. De uitslag van de aanvraag van de VOG wordt altijd naar het adres van de werknemer toegestuurd. Als werknemer kun je deze uitslag dus niet zien, tenzij de werknemer de gegevens naar je toestuurt.

Als je nieuwe werknemer geen strafblad heeft, krijg deze eigenlijk altijd een VOG. Heeft hij of zij wel een strafblad, dan hangt het van het strafbare feit en de nieuwe functie af of de persoon de VOG krijgt.

Lees meer over VOG strafblad in onze informatieve blogpost.

De kosten van een VOG zijn 33,85 euro.