Hoeveel kost een VOG

Op deze uitlegpagina komen de volgende vragen aan bod:

• Je komt te weten wie de kosten van jouw VOG betaald.
Uitleg over een Justis Verklaring Omtrent Gedrag
• Hoe vraag je een VOG aan?
 Zelf  VOG aanvragen, kan dat?
 Kosten VOG
• De kosten van een online VOG aanvragen
 Wanneer krijg je geen VOG
• Kun je een VOG met spoed aanvragen?
• VOG aanvragen gemeente

 

Bij het solliciteren kan het zijn dat je aankomende een werkgever wil dat je een VOG overlegt. Voor sommige branches is een VOG aanleveren zelfs een wettelijke verplichting! Wat is een VOG? Hoe vraag je een VOG aan? En hoeveel kost een VOG?
Verderop kun je de antwoorden lezen. Een goede voorbereiding mocht je een Justis Verklaring Omtrent Gedrag nodig hebben.

 

Wat is een VOG?

Het eerste wat je je afvraagt is: wat is een VOG (Justis Verklaring Omtrent Gedrag)? Een Justis Verklaring Omtrent Gedrag is een papieren bewijs van je betrouwbaarheid en onbesproken gedrag. Deze bewijzen worden afgegeven door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Je kan hiermee aantonen er niets in jouw gerechtelijk verleden staat dat een goed functioneren in je huidige baan in de weg staat.
Het ministerie voert zelf dit onderzoek niet uit, maar laat dit doen door de Dienst Justis. Alleen de Dienst Justis mag in het strafblad van mensen kijken. Hoeveel kost een VOG? Kijk verder bij aanvragen.

 

VOG aanvragen werkgever

Een VOG aanvragen doe je makkelijk via www.digitaalvog.nl.
• Op www.digitaalvog.nl staat een link naar het aanvraagformulier VOG. Dit vul je in.
• Je kan dit formulier indienen bij Digitaal VOG, zodra je het aanvraagformulier VOG (samen met je werknemer?) hebt ingevuld. Wil je als werkgever het formulier VOG aanvragen werkgever indienen bij Digitaal VOG, moet je van je werknemer een inschrijving hebben van de Basisregistratie Personen. Maar hoeveel kost een VOG? Bij Digitaal VOG vindt nog een extra controle plaats op de aanvraag. Hiervoor betaal je 40,35 euro.
• Daarna wordt de aanvraag ingediend door Digitaal VOG bij de Dienst Justis. Nu is de aanvraag definitief. Daarna stuurt de Dienst Justis een email met een aanvraagcode die uniek is en waarmee je (digitaal) kan aantonen dat jouw werknemer is wie hij zegt dat hij is. Hoeveel kost een VOG? Als je de unieke aanvraagcode hebt gekregen betaal je bij de Dienst Justis nog de kosten voor het VOG: 33,85.

Dus hoeveel kost een VOG? Als je het aanvraagt via Digitaal VOG betaal je 74,30 euro.
Na een maand of 2 is de Dienst Justis klaar met het onderzoek en weet je of de werknemer een VOG krijgt of niet. Het VOG gaat altijd naar de werknemer, die deze vervolgens zelf aan de werkgever moet afgeven.

VOG aanvragen gemeente

Een andere optie is een VOG aanvragen gemeente. Dit kan de werkgever niet regelen voor de werknemer, maar dat moet hij of zij zelf doen. Om de werknemer te helpen, kan je als werkgever het formulier samen invullen met de werknemer.
De werknemer heeft een inschrijving van de Basisregistratie Personen nodig en een geldige legitimatie. Met de benodigde papieren gaat hij of zij naar het gemeenteloket.
Aan het loket controleert de gemeenteambtenaar het formulier. Hoeveel kost een VOG? Voor de controle door de ambtenaar moet ter plekke 41,35 afgerekend worden. De gemeente stuurt de aanvraag door naar de Dienst Justis en na de bevestiging van de identiteit moet er nog 33,85 euro afgerekend worden.
Hoeveel kost een VOG? De aanvraag via de gemeente is dus iets duurder: 75,30 euro.

 

Hoeveel kost het nu een VOG?

Hoeveel kost een VOG? Via www.digitaalvog.nl of via de gemeente kost het rond de 75 euro. Je kan voor slechts 33,85 euro rechtstreeks bij de Dienst Justis een aanvraag doen: dat is een stuk goedkoper! Maar dan moet je zelf meer papierwerk doen bij het aanvragen.

Ben je een vrijwilliger, dan kun je wel gratis een VOG aanvragen.