Hoe lang is een VOG geldig?

VOG: vraag en antwoord

Waarom zou je baas je vragen om een Justis Verklaring Omtrent Gedrag aan te leveren? En wat is een Justis Verklaring Omtrent Gedrag precies? En hoe vraag je zo’n VOG nou aan? En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe lang is een VOG geldig? Allemaal vragen. Wij gaan je hier mee helpen.
Om de eerste van alle vragen maar gelijk te beantwoorden: door een Verklaring Omtrent goed Gedrag aan te vragen, is er voor je werkgever geen twijfel dat jouw justitieel verleden jouw werkzaamheden en/of betrouwbaarheid in de weg zit. Een VOG aanvragen wordt altijd door de werkgever gedaan.

 

Wat is een VOG? Wat uitleg

Het is een document dat door het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt verstrekt . Zoals eerder gezegd kun je met dit geschrift laten zien aan je werkgever dat je vroeger niks strafbaars hebt gedaan. Dit is kort uitgelegd een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).
De screening wordt gedaan door Justis: dé organisatie die voor het ministerie van Veiligheid en Justitie de controles doet van het justitieel verleden van mensen. Alleen Justis mag deze screenings doen. Hoe lang is een VOG geldig? Blijf vooral door lezen!

 

Online een VOG aanvragen

Het is heel makkelijk om een Verklaring Omtrent goed Gedrag online aan te vragen; dit kan via de website www.digitaalvog.nl. Laat een VOG altijd aanvragen door de werkgever.

• Haal het aanvraagformulier van Justis’ website en vul dit samen met je werkgever zorgvuldig in. Je moet met IDEAL kunnen betalen, dus Internetbankieren is een must. Ook heb je een geldige DigiD is nodig voor bevestiging van de aanvraag. Je hebt ook moet je een geldige legitimatie nodig en een inschrijving bij de gemeente waar je woont.
• Bij www.digitaalvog.nl controleren de medewerkers het formulier nog een keer uitgebreid. Daarna wordt de aanvraag digitaal ingediend in bij Justis.
• Als de aanvraag verstuurt is komt er binnen een dag een mailtje van Justis. Er zit een link in deze mail en met je DigiD moet je zelf de aanvraag bevestigen: dus niet door je baas laten doen!

Het kan nog wel een week of 8 duren voordat Justis klaar is met het onderzoek: het moet immers zorgvuldig gebeuren, omdat er veel vanaf hang.
De uitslag van de screening krijg je in een brief thuisgestuurd en moet je zelf aan je baas doorgeven.
Nu weet je nog niet hoe lang een VOG geldig is. Blijf nog heel even lezen!

Hoe lang is een VOG geldig?

Maar hoe lang is een VOG geldig? Het staat niet vast hoe lang een VOG geldig is, omdat de VOG aanvraag een momentopname is. De situatie kan snel veranderen, waardoor de VOG niet meer geldt.
De werkgever of organisatie mag zelf beslissen hoe lang een VOG geldig is. Verlangt de overheid een VOG van je, dan beslist de wet hoe lang een VOG geldig is.
Hoe lang is een VOG geldig? Ondanks de niet vaststaande geldigheidsduur is er een richtlijn dat een VOG zo’n 6 maanden geldig mag zijn. Voor elke beroepsgroep is het anders hoe lang een VOG geldig is.

Er is dus geen vaststaand antwoord te vinden op deze vraag.